3 februari 2008

Festivalyr

Så var årets Filmfestival avklarad! Totalt såg vi fyra långfilmer samt Publikens Val - bestående av sju kortfilmer. Konstigt nog så var inte en enda av de sedda filmerna direkt dålig, och flera var dessutom riktigt bra! Antar att det även kan bero på att jag och Linda har så fantastiskt god smak. Nåväl, här följer en kort resumé av filmerna i den ordning jag såg dem:

Joy Division
En dokumentärfilm om det kända och inflytelsefulla New Wave-bandet. Utgångspunkt i ett smutsigt och industrialiserat Manchester med arkivbilder, intervjuer och musik. Men framför allt: Grafiken! Fantastisk grafik genom hela filmen där bl.a. textremsor morphas och illustrerar bakgrundssurr. Svårt att beskriva, men högst sevärt även om ni inte är Joy Division-fans! Betyg: Fyra av fem espressokoppar.

Får jag lov - till den sista dansen?
Jupp, ännu en musikdokumentär. Denna handlar om svenska dansband. Det låter kanske lite corny, men den är helt fantastisk! Vi får följa Flamingokvintetten, Bert-Bennys, Chiquita med flera band från ett gulblekt sjuttiotal till ett gråsvart 2007. Intervjuer med de som var med, journalfilmer samt ett äldre "dansbandsgroupie-par" som följer Flamingokvintetten på alla deras spelningar. Att höra dem berätta om hur revolutionerande det var att ha vita byxor på scen! Outstanding och fruktansvärt rolig! Gå och se! Det kan såklart bara bli fem espressokoppar i betyg till denna.

Lars and the Real Girl
Amerikansk independentfilm om den folkskygga och inbundna Lars som köper en Real Doll för att klara av sin ensamhet. Fast till skillnad från de flesta vanliga pervon som köper sådana så verkar han tro att Bianca, som hon heter, verkligen lever. Bara att få se Lars brors och svägerskas miner när de för första gången får träffa hans nya "flickvän" är värt hela biobiljetten. Fantastiskt bra spel från alla inblandade, men ett litet minus i kanten för killen eller tjejen som håller mikrofonbommen - det förstör känslan något när man plötsligt ser en mikrofon guppa över huvudet på skådespelarna. Dock inte tillräckligt mycket för att sänka betyg ett snäpp. En film som stannar kvar länge och får dig att le! Fem koppar latte!

Publikens Val
Av de sju kortfilmerna var det två som verkligen stack ut: Istället för abrakadabra samt Mellan oss. Lämnade min röst på den första, och det verkade fler ha gjort eftersom den gick och vann både Publikens val och kortfilmspriset Startsladden! Lite kort kan Istället för abrakadabra beskivas som en friskare och lekfullare film än Jalla, jalla. Ser verkligen fram emot fler filmer från regisören Patrik Eklund!

The Art of Negative Thinking
En svart, norsk komedi om Geirr som har hamnat i rullstol och mest sitter och tycker synd om sig själv. För att få ordning på äktenskapet anmäler hans fru honom till en självhjälpsgrupp som utövar positivt tänkande. Fast det går inte så bra eftersom Geirr tar över gruppens ledarskap och inviger dem i konsten att tänka negativt. En rolig film som är snäppet bättre än Elling. Rekommenderas som en trevlig fredagskvällsunderhållning. Tre av fem espressos.

6 kommentarer:

Ninde sa...

"Dansbandsgroupie-par", Flamingokvintetten, Bert-Bennys?! Snälla säg att det är djup djup ironi.. :/

Björnen sa...

Ninde:
Anslut dig till oss du med! Vi mår så bra här i gemenskapen. Pardans är kul! ;)

Kanske lite ironi ändå...

Björnen sa...

Fast skämt åsido: Se den om du får chansen!

Kristina sa...

Fem av fem till "The art of negative thinking". Fem av fem! Fast du kanske blev inspirerad till att tänka mindre positivt?! ;)

Björnen sa...

Kristina:
No-no! No way! bra var den verkligen inte. Fast jag förstår att du tyckte det eftersom majorieteten av salongen verkade hålla med dig. Jag jämför kanske för mycket med Lars and the Real Girl - för den var just bra! Vilken föreställning såg du?

Kul att se ett livstecken från dig! Hoppas allt är bra?

Kristina sa...

Allt är förträffligt! Filmen var underbar! Jag var på föreställningen på Pustervik på en lördag eftermiddag 2/2. Jag snubblade in sent, satt längst fram och kastade långa blickar mot regissören redan innan jag fattade att filmen var fantastisk. Jag, i ett nötskal. Hoppas att allt är bra med dig!!