6 juli 2009

Bröst är bäst!

För er som eventuellt har lite långtråkigt i semestervärmen så kan jag varmt rekommendera en norsk informationsfilm kring amning, kallad Bryst er best*. Filmen är från 1994, men känns så uråldrig att den kunde varit gjord 1984. Att den sedan är på norska höjer den till en nivå av absurdum inte har setts sedan Twin Peaks sändes i början av 90-talet.

Barnmorskan sätter in VHS:en (!) i videospelaren och får sedan be om hjälp för att det inte dyker upp någon bild på TV:n. En rådig förälder to be sätter i scartsladden åt henne. Sedan börjar det. Inledningsscenen är klassisk: En norsk jente i lusekofte skidar ner för ett berg med en bäbis i ett knyte på magen. Hon stannar vid en fäbod för att amma.
Sedan går filmen vidare i allt vildare spiraler; Bröst jämförs med rosenknoppar - på riktigt** - och vi får av speakern reda på att det går bra att amma även om man skulle vara yrkesmusiker(!). Vi som är lite äldre i föräldragruppen har ytterst svårt för att hålla oss för skratt, medan de yngre verkar ta det på högsta allvar. Blir lite orolig över att de inte verkar ha någon endaste lite tillstymmelse till ironi i kroppen. Men det kan kanske bero på att de inte förstår någon norska?

Jag ger filmen 4 nappar i betyg. Den är nästan lika underhållande som den virkade livmodern barnmorskan langade fram på det andra föräldramötet!

* Comming to a Mödravårdscentral near you!
** Profilbild av ett bröst, och sedan för någon in en röd ros i bilden. Tacky!

1 kommentar:

sa...

Ja herregud :D
Det bästa jag vet är även sånna elitföräldrar som ska vara bäst i klassen och svara på alla frågor, retoriska eller ej. Kanske är det dags för superseriösa generationen nu då som ett reaktion på vår egen superironiska. Eller inte... :)