21 augusti 2007

Nu bojkottar jag Skåne Mejerier.
Vilka är med mig?

Bilen är bekväm och trivs bra på motorvägen. Hämtar upp arbetskamraten i Varberg och svischar vidare mot söderns vidder. Vi har gott om tid på oss. Tror vi. Nere i Landskrona är det totalstopp. En olycka kombinerad med vägarbete är ett perfekt recept för stillastående trafik. Vi sitter stilla med avstängd motor i 45 minuter ungefär, sedan börjar det sakta röra på sig igen. Jag ligger i vänsterfilen - omkörningsfilen - och till en början rör sig faktiskt den filen ganska så bra. Det är då Skåne Mejerier dyker upp. En långtradarchaufför som har tagit det till sin uppgift att vara trafikstopp. Vägens självutnämnda riddare. En idiot. Trots att filen framför honom är helt ren på trafik i flera hundra meter så vägrar han att släppa fram bilarna bakom. Han håller istället jämna steg med långtradaren i högerfilen. Det vill säga mestadels krypfart. Arbetskamraten svär högt och kastar en förbannelse - något om sur mjölk - över lastbil och förare. Det hjälper inte. Vi ringer till mötet och meddelar att Skåne Mejerier gör att vi blir lite sena. När han slutligen efter en kvart släpper fram trafiken bakom hänger jag mig på tutan när jag passerar honom. Somliga borde få spöstraff!

Malmömötet är snabbt och effektivt, så vi bestämmer oss för att äta lunch inne i Lund. Improviserar fram en bärning in mot centrum och hamnar perfekt mitt inne i smeten, vilket nog är ren tur eftersom varenda gata är antingen enkelriktad eller har fordonsförbud. Konstigt nog bryter jag bara mot ett av vardera förbud för att komma rätt. Och folk hävdar att Göteborg är en svår stad att köra bil i! Äter grillad lax med potatis och tzatsiki i lokal vid Stortorget. Macchiaton efteråt är snudd på mästerlig! En planch på väggen förkunnar stolt Lundafestivalens myckna utbud: Boney M och Frans med "Zlatan-låten"! Way Out West släng er i väggen!

Mötet vid Högsta Punkten avklaras fint och bilen går snabbt mot nordligare vidder. Det går alltid fortare hem. Konstigt. Släpper av arbetskamraten i Varberg och tankar på bensinmacken. Får ett infall och tar med en liftare den resterande vägen in till Göteborg. Det har jag aldrig gjort förut. Det kanske kan förklaras av att denna liftaren är en ganska så söt tjej som på bruten engelska frågar snällt om jag är på väg north.. Det kan man väl inte säga nej till? Dani, som hon heter, är från Wien och är på väg till Norge för att träffa en kompis. De skall titta på fjordar och vandra i fjäll. Hon verkar väldigt intresserad av älgar och renar. Jag tror intresset för dessa djur på ett mystiskt sätt är intimt knutet till det tyska språket. Så måste det vara. Jag släpper av Dani på centralstationen, hon tackar för skjutsen och vandrar bortåt. På ryggsäckens baksida mellan flaggor och andra emblem finns en stor ren yta där det inte sitter något . En stor och ren yta som är som gjord för en älgdekal.

9 kommentarer:

sa...

Jag har varit med om det samma, man har legat och krypt bakom en lång kö och när det äntligen släpper kan man ge sig fan på att en chaffis med IQ Forest Gump ska "köra om" minns att samliga i min bil gav ett sånt pucko fingret när vi körde nånstans som jag har glömt och han blinkade med alla lamporna argt till svar! Skauni majeiier verkar dock slå alla rekord!

Fegisen P. sa...

Vart i Lund hittade du det snudd på mästerliga kaffet? Har längtat länge efter snudd på mästerligt, och då bor jag ändå i stan.
Och okej, "Lundafestivalen/kalaset" hyser jag inte mkt hopp för, däremot Malmöfestivalen.. http://www.maritbergman.net/?p=317
Way Out West släng er i väggen!?
:)

Björnen sa...

Pata:
Hemskt, hemskt, hemskt!

Fröken P:
Vid Stortorget, brevid väskaffären. Har inte mer koll än så. Lite bränd ton på kaffet, fast det passade mig perfekt vid tillfället. Du får meddela vad du tyckte när du har provat det.

Kristina sa...

Kan det vara restaurang Stortorget i Lund, på hörnan? Jag bojkottar INTE Skånemejerier! Då får jag ingen mjölk på havregrynsgröten. Hellre mjölk än bikarbonat...

Björnen sa...

Kristina:
Skulle kunna varit det. Såg inget namn, men den hade gröna markiser utanför och låg på en hörna. Speglar på väggarna och en liten balkongvåning inne. Verkade mysigt.

Trodde jag kunde lita på ditt stöd - men OK, jag förstår varför. Kan du åtminstone blänga lite argt på deras långtradare då? För mig?

Kristina sa...

Ok, jag lovar att blänga lite!
Det låter exakt som restaurang Stortorget. Jag hängde där en del under min Lundatid, 1995-2001. Nästa gång kan du ta ett glas vin i den sköna lokalen bredvid, Herkules Bar. Fast det är kanske inte att rekommendera under arbetstid...

Björnen sa...

Kristina:
Men du är ju läkare - kan inte du rekommendera det? För det borde ju vara bra för min hälsa? Vågar inte annat än att lyda dig isåfall.

Kristina sa...

Jag är leverdoktor och tar du för mycket av det goda vinet kommer du att hamna hos mig med din skrumplever om en sisådär 20 år. Själv ska jag dricka snapsar x flera på kvällens kräftskiva. Jag är förkyld, har ont i halsen och det hjälper. Dubbelmoral, kära dubbelmoral.

Björnen sa...

Kräftskiva på en onsdag? Hur går det ihop? Är djupt övertygad om att sprit - framför allt whisky - hjälper mot förkylningar. Bra val! Det kan förresten aldrig nog understrykas: Det är inte en riktig kräftskiva utan havskräftor!

Moral som moral. Brukar hålla mig till den moral som passar mig bäst för tillfället. Flera olika att välja mellan alltså. Detta gör att min moral aldrig blir dubbel.