22 oktober 2007

En promenad till Mordor, kåta duvor och sjungande frireligösa seglare.

Det är lördag och spattigheten i benen vägrar att ge med sig. Tänker att nu jävlars skall de få! Benen alltså. Nu blir det promenad! Hänger MP3-spelaren runt halsen och Blonde Redhead studsar mellan öronen. Avviker från den vanliga rutten ner mot Röda Sten och styr istället mot Mariaplan och vidare därifrån mot Sandarna. Passerar krönet och får syn på Älvsborgsbron. Den lockar. En bra dag att gå för långt på, tänker jag och börjar uppstigningen mot brokrönet. Passerar en svenskaflagganmålad Volkswagen med den besynnerliga texten "IRAK" sprayad på. Förstår inte riktigt kopplingen. Upp över bron, och svindeln jag inte visste att jag hade sätter in. Håller mig en meter från räcket medan bilarna dundrar förbi några meter åt andra hållet. Nedstigning, och så står skylten där. Den som förkunnar att nu är du minsann på Hisingen. Fel sida älven. Ön som Gud glömde. Mordor. Fast det står inte att läsa rakt ut, man får läsa mellan raderna: På det klottrade elskåpet och på raffenaderiets skorstenar. Slänten ner till Färjenäs, där det gamla Götheborg låg. Det som danskarna brände ner. Det är nästan som om askan fortfarande ligger kvar, för hela stället känns grått och dött. Passerar en stor flock duvor som nog är från något duvslag, för bland alla tråkgrå duvor finns ett tiotal som är kritvita. Alla de kritvita duvorna kråmar sig och är kåta som fan. De sträcker på sig, burrar upp sig och springer glatt efter de grå som lite oroligt förflyttar sig längre bort. Är det den vita klädseln som gör det? Kricketspelare borde vara jättekåta i så fall. Och Lucia. Och Michael Jackson! Hemska tanke! Förträng! Tänk på annat! Passerar bockkranen och förbannar återigen den person som bestämde att trappor och lejdare skulle målas lila. Lila och orange är ingen bra kombination. Spöstraff! Får kryssa mellan sprängstensblock för att ta mig fram då hela kajen är byggarbetsplats. Tråkiga, nya, dyra hus på bästa läget - förutom den där lilla detaljen om Mordor då. Ner till Eriksberg där fågelskiten blänker vit på bryggorna. Götheborg - båten alltså - ligger halvmastad och guppar i vinterskrud, och jag tänker att jag borde se mitt hus från här. Fast det gör jag inte. Älvsnabben över älven till Klippan. Möter Elida på väg in mot stan. Massor av frireligiösa leenden över hela båten. Texten Sailing for Jesus tryckt på skrovets sida. Mår lite dåligt, men det går snabbt över. Stiger av båten. Trötta steg hem. Upp. Trappor. Trött. Bara vila lite nu...

Somnar.

9 kommentarer:

sa...

Norra älvis är najs. Ta en drink på hotell 11 och spatsera! Får vi göra i dec... Elida är en hatad styggelse för hela västkusten, minns att "folk" kastade ölflaskor på henne en gång i Smögen. Dom log alltjämt och vände andra kinden till. Galna.

Kristina sa...

Åh herregud (fan, jag skulle ju inte nämna något religiöst)! Hela sjukhuset är vitklätt. Det kommer att sluta illa. Kardiologer är nog värst.
Det verkar gå bra för dig. Har du funderat på att springa? Går det fort nog slipper du allt elände. Den där drinken ovan kan nog också förvränga sanningen. Hoppas att du har det bra!

Ninde sa...

Ha,ha snyggt skrivet! Mordor, tänk så lite man vet. Jag som trodde Hisingen var en vanlig plats.. Såg du några förklädda orcher då? ;)

Björnen sa...

Pata:
Jo, norra sidan kan duga ibland den med. Kan inte minnas att jag har prövat 11:ans drinkar, men det måste självklart undersökas!

Det där om Elida; visst hade det trots allt varit skönt att tro på något mer än Sverker Olofsson?

Kristina:
Tänkte inte på det. Ett helt hus fullt med vitklädda människor! Stämmer min tes då?
Det verkar förövrigt jobbigt att springa. ;)

Ninde:
Helt rätt: Hisingen är en extremt normal plats! För normal. Orcher är bara en omskrivning av Hisingsbor. Såg massor av dem. De trivs i klunga.

Kristina sa...

Din tes stämmer förträffligt in på vissa yrkeskategorier. Sjukhus är en egen värld. Skilsmässostatistiken hisnande. Hjärtspecialister är värst.
Vi magtarmlever-doktorer riktar våra amorösa handlingar åt riktat håll.

sa...

Jag vet i och för sig inte om det är så vansinnigt speciella drinkar, det är mest att det är ett najs plejs att värma sig på (det är alltid kallt och fuktigt i mordor)

Ninde sa...

Där ser man. Ska tänka på det. Speciellt om jag nån gång i framtiden blir ringbärare ;)

A. sa...

Mordor... HAr du vart i Solna? :-)

Björnen sa...

A:
Solna är bara en förort till Hisingen. ;-)