24 september 2007

Beijing, måndagen den 17:e

Ännu en dag med Beijing-sightseeing. Vi möter åter upp med den svenska arkitekten för att främst se de äldre delarna av staden. Utgår från Drum Tower som förr i tiden verkade som meddelandecentral för staden ihop med det intilliggande Bell Tower. Från tornet ser man ut över de gamla hutongerna - de äldre bostadsområdena som kringgärdar tornen. Många av dem har dessvärre rivits för att ge plats för nybyggnad, men det verkar nu finnas någon slags bevarandeplan för dem. Hoppas bara att den fortskrider. Vandrar in bland kvarteren och får besöka en äldre lärarinna som vår guide känner. Hennes familj har bott i samma hus i flera hundra år. Efter rundvandringen blir det ytterligare busstur för att se en del av OS-byggnaderna. Det står byggkranar varthelst man ser och det är smått otroligt att tro att alla dessa byggnader skall vara klara till den klockan 20.08 den 8/8 2008. Antar att det är något fint och symboliskt med alla de där siffrorna. Hoppas det bringar tur - för augusti är tydligen den absolut sämsta tiden på året vädermässigt. Fast det hindrar nog inte den kommunistiska regeringen som hittills har lyckats fixa vita jular varje år sedan 30-40 år tillbaks. Termen Chemical rain får en ny mening...

Birds nest. Huvudarenan för OS. Den framstår som stor på bilden, men den är ännu större i verkligheten.

Den nya nationalteatern. Färdigställdes i lördags och är ett skrytbygge utan dess like. Gigantiska glasytor och titanplåt. Dessutom är den tydligen helt fel form och placering enligt alla Sheng-Fui-regler, vilket ju tydligen är viktigt att tänka på.

Efter sightseeingen blir det ytterligare hård shopping. Jag köper bl.a. fyra par converse, ytterligare en windstopper, ett par jeans samt 8 armbandsur i form av Chairman Mao som vinkar med ena handen i takt med sekundvisaren - perfekta presenter till quizgänget! Försöker hitta en taxi tillbaks till hotellet, men alla bilar är plötsligt upptagna. Sedan kommer regnet.

Kvällens restaurang heter The Green T. House och har ett nykinesiskt kök med olika tesorter inblandade i matlagningen. Stället är lagom galet, men framstår som helt normalt efter gårdagens restaurangextravaganza. Är nog lite trött och blasé efter alla upplevelser och stället kommer inte riktigt till sin rätt. Ljudvolymen är hög, akustiken slamrig och maten är inte riktigt till mitt gillande. Synd, för stället är nog egentligen ganska så bra.



Tisdagen den 18:e
Avresedag. Har några timmar för oss själva innan bussen går ut mot flygplatsen. Vandrar bort till den förbjudna staden som ligger två kvarter bort från hotellet. Banar väg genom horder av små kineser i pastellfärgade regnkläder för att se var de gamla kungarna bodde. Hinner med att ställa sig på Tiananmen Square för att känna in stämningen sedan bär det av mot den väntande bussen. Hinner inte hälsa på gamle Mao där han ligger på sin eviga lit de parade i sitt Maosoleum, men jag tror att han säkerligen väntar på mig tills nästa gång jag kommer hit. För jag vill definitivt tillbaks hit! Zai jian!

6 kommentarer:

Anonym sa...

shit kompiiiis vilken resa du har haft. så spännande! schysst med bilderna. vill gärna höra mer när vi ses nästa gång. kram på dig

Matilda sa...

Måste bara fråga: Drack du av vattnet? Alltså, det med fisken i.

Ninde sa...

Snälla säg att glaset inte var kinesisk variant av proteinshake? ;)

Cool arkitektur va? Fast ocoolt det där med kemsiskt regn och vädermanipulation de sägs hålla på med :/

Kristina sa...

Vill dit!! Men själv ska om två veckor resa hela vägen till Göteborg för en kurs. Vad sägs om en kaffe, B?

Björnen sa...

Frida:
Bästa resan på väldigt länge! Har massor av bilder att visa för dig och andra hugade spekulanter!

Matilda och Ninde:
Jag drack inte av vattnet - det var bara en bordsdekoration. Men det har säkert slunkit ner en och annan firre hos förvirrade och/eller fulla gäster.

Kristina:
Jaaa! Såklart jag vill! Vi kan väl höras och bestämma mer när det närmar sig? Jag har mailadress på min profilsida.

Ninde sa...

*Puh* Andas ut :)